Opdrachtgever
Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde VZW
Werfadres
Koning Astridplein 26 - 2018 Antwerpen
Aannemer HVAC-technieken Thermoco nv
Haifastraat 5
2030 Antwerpen
Technische uitvoering van 7 luchtgroepen in nieuw savannerestaurant
Tijdens het zomerseizoen 2016 heeft de Zoo in Antwerpen een compleet nieuw zelfbedieningsrestaurant geopend. Het restaurant Savanne biedt een panoramisch zicht op zowel het nagelnieuwe savanneverblijf voor de buffels als op de gekende Egyptische tempel. Voor de klimatisatie deed de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen, beheerder van de Zoo van Antwerpen, beroep op HVAC-installateur Thermoco nv uit het Antwerpse.
Om het restaurant energiezuinig te verwarmen en koelen was er nood aan een omvangrijke technische installatie. Met de nodige complexiteit aan technologie tot gevolg. Hiervoor deed Thermoco beroep op Kieback&Peter Belgium, dat op zijn beurt nauw samenwerkte met GRCS Guy Raeymaekers voor de technische uitwerking. In samenwerking met een collega bij Kieback&Peter Belgium werden de wensen van de klant en de verschillende specificaties van het studiebureau omgezet naar een functionele beschrijving. Op basis van deze functionele beschrijving is er dan door GRCS software uitgewerkt voor de klimatisatieregeling van het nieuwe restaurant.
Het hart van de verwarming en koeling is een lucht-water warmtepomp met een vermogen van 2x 500kW. Deze zorgt niet alleen voor de klimatisatie van het restaurant, maar ook voor de secundaire afkoeling van de verschillende koelmachines voor de koel -en vriescellen van het restaurant.
De zaal, de keukens, de burelen en het bijhorende sanitair wordt geklimatiseerd door 7 luchtgroepen. Deze luchtgroepen leveren iets meer dan 57000m³/h aan geconditioneerde lucht. Alle luchtgroepen zijn voorzien van verschillende soorten warmterecuperatie, warmtewielen, platenwisselaars en ook een heat-pipe. De 3 luchtgroepen van de zaal zijn ook voorzien van omluchtkleppen die ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit optimaal blijft met een minimum aan energie.
Het geheel wordt gestuurd door 2 DDC4000 regelaars van Kieback&Peter, die hun info ontvangen van het uitgebreide arsenaal meetelementen. De regelaars zijn onderling gekoppeld via BACnet IP voor een standaard ethernet netwerk. Alle info (setpunten, meetwaarde, trendcurves…) wordt weergeven op het aanraakscherm van één van de regelaars, voor een gebruiksvriendelijk beheer. Omdat de regelaars geïntegreerd zijn in het netwerk van de Zoo Van Antwerpen kunnen de beheerders via hun PC eenvoudig de webserver van de regelaars raadplegen om de ganse installatie te bedienen.
De ventilo’s van de burelen en keukens worden lokaal geregeld door naregelingen van het type RCN die communiceren via LON-communicatie (echelon). Deze stand-alone naregelingen zorgen voor een autonome regeling van het bijhorende lokaal, maar gebruiken uiteraard algemene info die beschikbaar is in de DDC4000 hoofdregelaar.
De temperatuurmetingen van de koelcellen worden via een Modbus RTU netwerk uitgelezen om ze ook beschikbaar te stellen op de DDC4000 regelaar. Deze regelaar maakt vervolgens een logging van de verschillende temperaturen. Deze temperatuurmetingen worden door de beheerder wekelijks opgeslagen voor opvolging en kwaliteitscontrole.
In geval van temperatuursoverschrijdingen worden er op de DDC4000 regelaar alarmen gegenereerd en verstuurd via e-mail naar de beheerders binnen de Zoo Van Antwerpen.